dinsdag 7 april 2009

Jacques Hustin : Fleur de liberté

Jacques Hustin is niet langer onder ons. De Belgische zanger en schilder is op 69-jarige leeftijd overleden. Hustin werd geboren in Luik op 15 maart 1940. Vanaf zijn prille jeugd was hij zeer artistiek bezig. Zo was hij reeds actief geweest als schilder, illustrator en decorbouwer vooraleer hij in 1965 als zanger voor het voetlicht trad. Dat jaar won hij het Festival de la Chanson in Spa en bracht zijn eerste single uit, getiteld La Gavroche.

In 1974 kwam het hoogtepunt uit zijn carrière toen hij België mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Brighton met het nummer Fleur de liberté. Winnen zat er dat jaar voor hem ongetwijfeld zowiezo niet in vermits het toen nog onbekende Zweedse groepje ABBA zich in Brighton voor het eerst aan de wereld presenteerde met hun liedje Waterloo, en Hustin werd uiteindelijk 9de van 17 deelnemers met 10 punten (de befaamde "douze points" waren toen nog niet in voege, het puntensysteem ging maar van 0 tot 5 punten, vandaar het schijnbaar schamele puntentotaal). De RTBF vond dit blijkbaar goed genoeg om hem te belonen met zijn eigen tv-programma, 'La Guimbarde', waarin hij wekelijks een aantal collega-muzikanten ontving.



Hierna zou Hustin zijn succes nog in het buitenland beproeven. Het voortdurend onderweg zijn werd Hustin echter teveel en in 1988 zette hij definitief een punt achter zijn zangerscarrière. Vanaf dan concentreerde hij zich uitsluitend op zijn werk als kunstschilder. Hij had tot in 1997 zijn eigen atelier in de Ardennen. In 1999 verscheen nog een 'Greatest Hits' album.

Hieronder kan u het optreden van Jacques Hustin op het Songfestival 1974 bekijken:

Geen opmerkingen: