maandag 21 april 2008

Angèle Manteau: zelfverklaarde angry old woman

De Iron Lady van de Vlaamse uitgeverswereld, Angèle Manteau, is op 97-jarige leeftijd overleden. Manteau liet Vlaams literair talent zoals Johan Daisne, Hubert Lampo en Louis Paul Boon debuteren. Later gaf ze ook Jef Geeraerts, Ward Ruyslinck, Jos Vandeloo en Paul Snoek een literair onderkomen.

Angèle Manteau rolde eerder per ongeluk in de Vlaamse literaire wereld. Ze werd in Dinant geboren, en was de dochter van een textielfabrikant uit Rijsel. In de jaren dertig studeerde ze scheikunde aan de ULB en had een appartementje in Schaarbeek bij de Nederlandse journalist en literator Jan Greshoff. Die kreeg regelmatig mooi bezoek over de vloer: Simon Vestdijk was kind aan huis en ookWillem Elsschot kwam al eens op bezoek. "Door naar hun gesprekken te luisteren raakte ik stilaan in de ban van de Nederlandstalige literatuur," aldus Manteau.

Na de oorlog begon haar uitgeversbedrijfje op volle toeren te draaien. In de jaren zestig nam ze bekend volk aan als bediende: Jeroen Brouwers was redacteur en corrector en ook Julien Weverbergh was vast medewerker voordat hij Manteau zou opvolgen als directeur.

Die twee waren achteraf niet mals voor Manteau. Brouwers noemde haar een "over het paard getilde uitgeefster en een dievegge". Weverbergh had het over een intrigante. De reden? Ze schrok er volgens insiders niet voor terug om de rode pen boven te halen als er manuscripten binnenkwamen en ze volledig te herschrijven.

Manteau bleef tot op late leeftijd actief en werd in de adelstand verheven.

1 opmerking:

patheticjoe zei

Ook de hier al eerder aan bod gekomen heer Hugo Claus liet zijn debuutroman bij Angèle verschijnen... waarna zoals zo vaak een kletterende ruzie met de temperamentvolle dame volgde en Hugo naar de Nederlandse uitgeverij De Bezige Bij trok.